4. Webbserver och hosting

  • Servern
  • Olika slag av hosting
  • Hur du kommunicerar med servern

Det har blivit dags att gå live – d.v.s. ladda upp våra websidor på en webbserver.

Vi börjar med att titta på en bild av internet.
Internet

Servern

En webbserver är en dator som ”serverar” websidorna åt besökare. Den skiljer sig från en persondator på följande viktiga punkter:

- den kör ett speciellt webbserver-program
- den är alltid påslagen (nästan)
- det görs regelbundna backup-rutiner (förhoppningsvis)

En webbserver ska dessutom helst vara belägen på ett sådant ställe att uppkopplingen är maximal. Framförallt detta gör det svårt att administrera sin egen server, och är en orsak till att webbservrar oftast finns i serverparker avsedda för ändamålet.

I modern hosting är servern inte nödvändigtvis en enda maskin, utan serverns innehåll kan finnas på flera ställen med sk. cloud-teknologi. För den enskillde programmeraren/besökaren utgör detta ingen större skillnad (servern framstår helt enkelt som en maskin).

(I artikeln Kort Linux-intro behandlas varför Linux lämpar sig bra som web-server)

Olika slag av hosting

Det finns några olika typer av web-hosting, som har ganska stor skillnad i pris och kvalitet. Du bör fatta ett beslut beroende på dina behov. En annan sak att fundera på är ifall du vill köpa hosting-tjänster av ett finskt/svenskt företag. Det kan ha vissa fördelar (bättre kundtjänst, servern finns fysiskt i landet, etc). Prisexemplen nedan är för finländska tjänster.

- Gratis Hosting

Om du bara vill pröva lägga ut html/css finns det alternativ som är gratis. Men nackdelarna och begränsningarna är många:

  • Tjänsterna kan vara långsamma, och ibland läggs det till reklam som du inte kan kontrollera.
  • Inget eget domännamn, utan din adress är oftast en subdomän (namn.hostnamn.com).
  • Du kan inte ha sidor som görs dynamiskt på servern (t.ex. php), och du kan inte använda databaser.
  • Ingen e-post (eftersom du inte har någon domän)

- Shared Hosting (50-150 €/år)

(Marknadsförs i finland som webhotell)

Räcker för de flesta. Du delar en server med andra användare. Du kan inte kontrollera vilka program som finns på servern, men du kan ha en egen domän. Det går också att använda php-sidor, databaser (ibland begränsat). Du kan ha egna e-postadresser.

Begränsningar finns på trafikmängden, lagerutrymmet (ca 1-50 GB beroende på paket), och eftersom servern är delad, även på minnesanvändningen (det kan bli långsamt ibland). Alternativen kan variera, så kolla noga vad som ingår i ”paketet”. Speciellt intressant är att veta vilket operativsystem som finns (Någon Linux-distribution eller Windows?).

- Dedicated Server (500 € +)

Du har en egen server bara för din sajt (eventuellt flera domäner). Servern underhålls av den som erbjuder tjänsten, inklusive backup-rutiner etc, men du har FULL kontroll över det som händer på servern (du är admin!). Det betyder också att du måste förstå dig på servern tillräckligt bra för att sköta alla konfigureringar!

- Virtuell server (100-1000 €/år)

Virtualisering innebär att en server har flera användare, men alla har en egen ”virtuell maskin” – du får fördelarna av en dedicated server utan att betala fullt pris.

- domännamn (10-50 €/år)

(dittnamn.com / dittnamn.fi)

Med dom flesta hostingtjänster följer möjligheten att registrera ett domännamn. Tjänsteleverantören sköter då allt som har med registreringen att göra. För en .fi domän går ansökan till kommunikationsverket, men även detta sköts av din hosting-leverantör. Det kostar dock lite mer (20-25€).

Hur du kommunicerar med servern

En bra hosting-tjänst erbjuder följande sätt att kommunicera med servern:

- Kontrollpanel (http://)

De flesta webhotell kan styras via en ”kontrollpanel” som öppnas i webläsaren, i vilken du ställer in bl.a. epostadresser, subdomäner, databaser mm. Dessutom finns oftast ett verktyg för filuppladdning.

- Filöverföring (ftp://)

FTP är ett sätt att flytta filer (File Transfer Protocol). Istället för att logga in via webläsaren använder du ett filöverföringsverktyg. I linux finns det inbyggt i filhanteraren, på windows kan du installera ett program t.ex. filezilla.

Det här går oftast snabbare och smidigare än att använda kontrollpanelen.

- command line access (ssh)

Speciellt ifall du administrerar din egen server måste du kunna logga in (även på ett webhotell kan man oftast logga in). Då används SSH (Secure Shell). SSH finns som standard på linux-system: Du skriver in kommandot i terminalen
ssh username@host.com
Efter att du loggat in kan du göra allt det du har rättigheter till (om du har en dedicated server har du fulla admin rättigheter).

På windows bör du installera en ssh-client (t.ex. putty).

Sammanfattning

Vi har gått igenom i korthet vad en server är, samt olika slags hostingtjänster. Nyckeln är att välja den tjänst som lämpar sig för just dina behov! Lycka till!

This entry was posted in Tutorial. Bookmark the permalink.

Comments are closed.